Κύριο περιεχόμενο

Μήνυμα ειδοποίησης

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη διαρκή βελτίωση της λειτουργίας της και για να εξασφαλίσει στον επισκέπτη την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα αποδέχεστε τη χρήση αυτή.

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 00:00

Γεφύρι της Πλάκας: Πρόδρομη έκθεση εμπειρογνωμόνων Ε.Μ.Π.

Ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε η Πρόδρομη Έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΕΜΠ σχετικά με τη κατάρρευση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, μετά από αυτοψία που διεξήχθη το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, η σοβαρότερη αιτία κατάρρευσης ήταν η διάβρωση του εδάφους σε συνδυασμό με την έντονη ωστική δύναμη των υδάτων, στη θέση του ανατολικού βάθρου της γέφυρας, το οποίο είχε εδραστεί πάνω σε ασβεστολιθικό μόρφωμα. Την κατάσταση αυτή φαίνεται πως επιδείνωσε ένας πλάτανος, με κορμό διαμέτρου 60 εκ., ο οποίος είχε αναπτυχθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από το βάθρο και ανετράπη. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της συρτικής δύναμης των υδάτων, πράγμα καθοριστικό για την υποσκαφή του βάθρου και τη μετατόπιση της έδρασης του γεφυριού.

Στο πλαίσιο της Πρόδρομης Έκθεσης, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων πρότείνει άμεσα μέτρα και σχέδιο αποκατάστασης του Γεφυριού στοχεύοντας στην επαναξιοποίηση των τμημάτων που είχουν καταρρεύσει αλλά διασώθηκαν.

Αναλυτικά η 25σέλιδη έκθεση είναι αναρτημένη στο σύνδεσμο: ΠΡΟΔΡΟΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ: http://gefyri-plakas.ntua.gr